Rebecca Bramall Veroareenassa: veroista on puhuttava ymmärrettävästi

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toisen Veroareenan Helsingissä perjantaina 2.2.2024. University of the Arts Londonin tutkija Rebecca Bramall käsitteli esitelmässään verotusta koskevan yhteiskunnallisen keskustelun muuttumista. Bramallin esityksen voi katsoa säätiön YouTube-kanavalta.

Bramall johtaa kansainvälistä ReDigIm-tutkimushanketta, joka käsittelee sitä miten digitalisaatio vaikuttaa kansalaisten ja yhteiskunnan väliseen suhteeseen. Hän on tutkinut muun muassa, miten verovälttelyä koskeva julkinen keskustelu on vaikuttanut ihmisten ymmärrykseen verotuksesta. 

Esitelmässään Bramall korosti, kuinka ”veroista puhuttaessa on tärkeä tunnistaa verotuksen asiantuntijoiden sekä muiden kansalaisten erilainen ymmärrys veroista”. Ottamalla erilaiset lähtökohdat huomioon voi olla helpompi käsitellä verotuksen yhteiskunnallista merkitystä ja perustella, miten sitä tulisi uudistaa. 

Uusi digitaalinen talous vaikuttaa myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Esimerkiksi veropolitiikasta keskustellaan yhä useammin toimitetun median sijaan sosiaalisessa mediassa. Myös vaikkapa uudet joukkorahoituspalvelut voivat vaikuttaa ihmisten käsitykseen verotuksen tarpeellisuudesta, sillä niillä rahoitetaan samaa toimintaa kuin veroilla, esimerkiksi kulttuuria ja jopa sosiaalipalveluja. 

Vuoden 2024 Veroareenan ohjelma ja taltiointi koko tilaisuudesta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta. Seuraava Veroareena järjestetään alkuvuodesta 2025. Myös Kalevi Sorsa -säätiö on yhteistyökumppanina ReDigIm-hankkeessa. Suomesta mukana ovat myös kansalaisjärjestö Fingo ja Lapin yliopisto. 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter