Sarah Godar pitämässä luentoa Veroareena-tilaisuudessa

Sarah Godar Veroareenassa: Kansainväliset uudistukset ovat vähentäneet verovälttelyä 

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toisen Veroareenan Helsingissä perjantaina 2.2.2024. Verotutkimusyksikkö EU Tax Observatoryn ja Saksan taloustutkimuslaitos DIW Berlinin tutkija Sarah Godar käsitteli tilaisuuden avauspuheenvuorossa kansainvälisen verovälttelyn ja verokilpailun nykytilannetta. Godarin esitelmän voi katsoa säätiön YouTube-kanavalta.

Taloustieteen tohtori Godarin esitys perustui muun muassa EU Tax Observatoryn tuoreeseen tilanneraporttiin, jota hän ollut kirjoittamassa. Godarin mukaan kansainvälisen verovälttelyn ja veronkierron torjunnassa on saatu aikaan merkittävää edistystä viime vuosina. Erityisesti monikansallisten yritysten globaali 15 prosentin vähimmäisvero sekä automaattinen pankkitilitietojen vaihto ovat olleet tärkeitä uudistuksia. 

Nämä uudistukset hillitsevät olennaisesti verokilpailua, mikä antaa valtioille paremman mahdollisuuden korottaa myös varakkaimpien veroja. Tämä on tärkeää, jotta myös globalisaation voittajilta voidaan kerätä enemmän veroja nousevien julkisten menojen kattamiseksi. 

Positiivisesta kehityksestä huolimatta verovälttelyä ja haitallista verokilpailua ei kuitenkaan ole vielä saatu riittävästi kuriin. Verokilpailu on myös muuttamassa muotoaan. Godar esitteli lopuksi ajatuksiaan veropohjien aukoista ja siitä, miten ne voitaisiin tukkia. Kansainvälisten sopimusten lisäksi se vaatii kansallisia toimia, kuten erilaisten veronkiertoa estävien säännösten tiukentamista. 

Vuoden 2024 Veroareenan ohjelma ja taltiointi koko tilaisuudesta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta. Seuraava Veroareena järjestetään alkuvuodesta 2025. 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter