11.9.2014 Seminaari: Etupiirien paluu Eurooppaan?

Kylmän sodan päättymisen myötä demokratian ja integraation piti pyyhkäistä pois Eurooppaa halkaisseet jakolinjat yhteisesti jaettujen arvojen pohjalta. Ukrainan kriisi on kuitenkin eskaloitunut aina sotatoimiin asti, eikä kehitys ole kaikkialla itäisessä Keski-Euroopassa muutenkaan kulkenut aikanaan odotetulla tavalla.

Nyt 25 vuotta Berliinin muurin murtumisen jälkeen on syytä kysyä, tekevätkö etupiirit jälleen paluuta. Entä kuinka voivat demokratia ja kansalaisyhteiskunta entisissä itäblokin maissa, Saksan ja Venäjän välisessä Euroopassa?

Näitä kysymyksiä pohdittiin professoreiden André Gerrits ja Attila Ágh kanssa ajatushautomo Kalevi Sorsa -säätiön ja Foundation for European Progressive Studiesin (FEPS)  englanninkielisessä seminaarissa torstaina 11.9.2014 klo 16–18:30 Helsingin yliopiston luentosalissa Porthania IV (Yliopistonkatu 3).

Puheita kommentoivat Katalin Miklossy ja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta. Loppupuheenvuoron piti suurlähettiläs René Nyberg.


Ohjelma

16:15 Seminaarin avaus: Mikko Majander, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja

16:30 André Gerrits: Europe Between Germany and Russia

POWERPOINT-ESITYS: Europe Between Germany and Russia

17:00 Attila Ágh: Democracy and Integration in the New EU member states

17:30 Katalin Miklossy (vanhempi tutkija, Aleksanteri-instituutti) , kommenttipuheenvuoro

17:45  Juhana Aunesluoma (tutkimusjohtaja, Helsingin yliopisto), kommenttipuheenvuoro

18:00 André Gerrits, Attila Ágh, Katalin Miklossy, Juhana Aunesluoma, Mikko Majander, paneelikeskustelu

18:30 René Nyberg, loppupuheenvuoro


André Gerrits on Venäjän historian ja politiikan professori Leidenin yliopistossa Hollannissa, jossa hän johtaa myös kansainvälisten suhteiden ohjelmaa. Venäjän ohella Gerritsin erikoisalaa on Euroopan unionin kehitys, erityisesti sen laajentuminen ja ulkosuhteet. Netissä voi tutustua muun muassa hänen ajankohtaisiin analyyseihinsä The Ukrainian Crisis: Options for Russia and the ’West’  ja Ukraine: A mid-crisis assessment.

Attila Ágh on valtio-opin professori Budapestin Corvinus yliopistossa. Hänellä on takanaan pitkä akateeminen ura keskittyen kylmän sodan päättymisen jälkeen Unkarin lisäksi itäisen Keski-Euroopan maiden vertailevaan tutkimukseen, erityisesti demokratisoitumisen ja EU-suhteen näkökulmasta. Netissä on luettavissa hänen laaja katsauksensa Report on Democracy, Liberty and Freedom in Central and Eastern Europe vuodelta 2012.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter