”Sivistysporvarin” historiapolitiikkaa

Kokoomuksen Verkkouutisissa näkyy viehtymystä mustata Kalevi Sorsan mainetta myös toteutumattomilla historiankuluilla.

· Mikko Majander

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

HISTORIAN YMMÄRRYS ON sivistyksen silmäterä. Kokoomuksen tuottamassa Verkkouutisissa tätä vahditaan niin tarkkaan, että siellä tunnetaan myös vaihtoehtoisen historian eli toteutumattomien vaihtoehtojen kehityskulut, vieläpä vuosikymmenten päähän.

Sellainen kristallipallo näyttää löytyvän ainakin Markku Jokipiiltä, joka on hiljattain lytännyt Verkkouutisissa sekä Pirkko Turpeinen-Saaren (Lahtari, punikki ja teurastaja. Marsalkka Mannerheim, Kullervo Manner ja Ratko Mladic historian henkilöinä) että Matti Salmisen (Toisinajattelijoiden Suomi) tuoreet teokset.

Syystä tai syyttä, siihen en ota tässä kantaa. Mutta ihmettelen, miksi näihin muita teemoja käsitteleviin kirja-arvioihin on liitetty seuraavat fantasiat Kalevi Sorsasta:

”Kullervo Mannerin sosialismi olisi vienyt samaan kuin Kalevi Sorsan (sd.) sosialistinen Suomi, siitä olisi muotoutunut yksi harmaa harkko globaalikommunismin hataraan kivijalkaan.”

”Jos Salmisen luettelemat toisinajattelijat olisivat saaneet Suomessa vallan, Kalevi Sorsan ja Taisto Sinisalon maa eläisi yhä Pohjois-Korean ja muutaman Afrikan maan kanssa symbioosissa.”

Hohhoijaa… Kannattaisikohan Jokipiin joskus katsoa kontrafaktuaalisen historian sijaan myös ihan toteutunutta historiaa ja kertoa, kuinka Suomi ja sen kansainvälinen asema oikeasti muuttuivat maan pitkäaikaisimman pääministerin ollessa hallituksen johdossa?

Sen uran päätteeksi Kalevi Sorsa muuten runnasi 1987 SDP:n sinipunahallitukseen yhdessä Kokoomuksen kanssa ja ryhtyi siihen ulkoministeriksi.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter