Talous, politiikka ja taloustieteellisen konsensuksen rajat: haastattelussa professori Sheila Dow

Kalevi Sorsa -säätiö ja Poliittinen talous -podcast järjestävät perjantaina 14.6. kello 17 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) live-podcastin, jossa keskustellaan taloustieteestä sekä tieteen ja politiikan rajoista. Tilaisuudessa Poliittinen talous -podcastin Timo Harjuniemi ja Lauri Holappa haastattelevat taloustieteen emeritaprofessori Sheila Dow’ta. Tilaisuus on englanninkielinen.

Taloustiede niveltyy poliittiseen vallankäyttöön. Talouspoliittisia päätöksiä, esimerkiksi menoleikkauksia tai niin sanottuja rakenteellisia uudistuksia, perustellaan usein taloustieteellisin argumentein. On myös esitetty, että tieteen sanelemat talouden tosiasiat pitäisi irrottaa poliittisista arvovalinnoista. Tällöin poliitikkojen pitäisi toimia taloustieteellisten reunaehtojen puitteissa.

Kysymys taloustieteellisen konsensuksen – yksimielisyyden – mahdollisuudesta nousee tällöin politiikan ytimeen. Kuka saa määritellä taloustieteellisen ja näin ollen myös talouspoliittisen arkijärjen rajat? Keskustelua monimutkaistaa se, että taloustieteessä, kuten kaikissa yhteiskuntatieteissä, on erilaisia koulukuntia ja teoriaperinteitä, jotka tarkkailevat yhteiskuntaa omista vinkkeleistään.

Haastattelussa pureudutaan kysymykseen taloustieteellisestä konsensuksesta ja politiikan ja tieteen rajoista. Miten taloustieteellinen konsensus muodostuu – vai onko se ylipäänsä mahdollinen? Missä määrin erilaiset koulukuntaerot ovat ratkaistavissa? Voiko tieteellinen konsensus tarjota ratkaisuja poliittisiin kysymyksiin?

Poliittinen talous -podcastin haastateltavaksi saapuva Sheila Dow tunnetaan tämäntyyppisten kysymysten asiantuntijana. Hän on julkaissut useita kirjoja taloustieteen historiasta ja metodologiasta. Professorin työn lisäksi hän on toiminut muun muassa Ison-Britannian hallituksen rahapoliittisena neuvonantajana.

Haastattelu kestää noin tunnin, ja se julkaistaan jälkikäteen myös Poliittinen talous -podcastin jaksona. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tervetuloa!

Tapahtuma löytyy myös Facebookista. Aiemmat Poliittinen talous -podcastin jaksot voi kuunnella esimerkiksi täältä.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter