Talousblogit ovat tulleet jäädäkseen

· Antti Alaja

Antti Alaja kirjoittaa talousblogien merkityksestä taloustieteelliselle ja poliittiselle keskustelulle.

Taloustieteilijä Paul Krugmanin blogi New York Timesin nettisivuilla on monelle tuttu. Krugman on taitava talousdebattien popularisoija ja otsikoinnin mestari ja hän lienee aikamme seuratuin talouskommentaattori. Eurokriisin aikana Krugmanin vaikutusvalta on ulottunut myös toiselle puolen Atlanttia ja hän on ollut EU:n vyönkiristyspolitiikan näkyvimpiä kriitikoita. Sosiaalisessa mediassa eurooppalaisen vyönkiristämisen kriitikoiden on ollut helppo viitata arvostetun uuskeynesiläisen nobelistin mielipiteisiin.

Sosiaalinen media ja blogikulttuuri ovat avanneet vaikutusmahdollisuuksia myös valtavirran ulkopuolelta ponnistaville talousbloggaajille. Yhdysvalloissa taloustieteen jälkikeynesiläistä suuntausta edustavat ”modernin rahateorian” (Modern Monetary Theory) tutkijat ovat saavuttaneet merkittävää näkyvyyttä talousblogien kautta. Moderni rahateoria on lähiaikoina noteerattu The Economistin ja Washington Postin kaltaisissa valtavirran julkaisuissa, joka olisi ollut mahdottomuus vielä 10 vuotta sitten.

Euroopassa blogien merkitys on ollut vähäisempi, mutta nyt talousblogikulttuuri on vahvistumassa myös vanhalla mantereella. Social Europe Journalin on listannut merkittävimpiä eurooppalaisia talousblogeja täällä. Euroopassa kehitystä on hidastanut yhteisen kielen puute, sillä kaikki eivät pysty lukemaan tai ainakaan kirjoittamaan englanniksi. Social Europe Journalin kaltaisissa julkaisuissa piilee joka tapauksessa toivo laajemman eurooppalaisen blogosfäärin synnystä.

Kansainvälisten kokemusten valossa lienee selvää, että taitavien ja systemaattista kirjoitustyötä tekevien talousbloggaajien on tulevaisuudessa mahdollista haastaa vanhojen instituutioiden valta tulkita talouden toimintamekanismeja. Toistaiseksi esimerkiksi Lauri Holapan ja Jussi Ahokkaan Raha ja talous -blogi sekä degrowth.fi -blogi ovat onnistuneet nostamaan uusia talouskysymyksiä suomalaiseen julkiseen keskusteluun. Institutionaalisemmista suomalaisista talousblogeista voidaan tietysti mainita esimerkiksi PT-blogi sekä Akateeminen talousblogi.

Antti Alaja

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter