Tavallisen ihmisen äänestysopas

· Samuli Sinisalo

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter


Jos et vielä tiedä mitä tai ketä sunnuntaina äänestäisit, jatka lukemista. Tämä opas tarjoaa sinulle helpot ohjeet äänesi turvalliseen kohdentamiseen.

Alkuun kertauksena: Suomessa on ehdokaskeskeinen vaalitapa, mutta annetut äänet menevät kuitenkin ensisijaisesti puolueelle. Puolueen äänimäärä ratkaisee, montako ehdokasta listalta pääsee läpi ja ehdokkaat asetetaan järjestykseen heidän saamansa äänimäärän mukaan. Tämä luo vähän epävarmuutta äänestäjälle oman ehdokkaan läpimenon puolesta, mutta toisaalta se helpottaa ehdokkaan valintaa huomattavasti. Ensin valitaan siis joukkue (puolue) ketä kannatetaan ja sitten vasta pelaaja (ehdokas), jolle ääni annetaan. Vaaliliitot mutkistavat tätä hieman, mutta ovat ne erikoistapauksia.

Seuraavassa käyn läpi mitä kullekin relevantille puolueelle annettu ääni todennäköisesti merkitsee keskivertoäänestäjän näkökulmasta. Tämä auttanee epätietoista äänestäjää joukkueen valinnassa.

Vaihe yksi: Puolueen valinta

Vasemmistoliitto on aina turvallisin vaihtoehto tavalliselle keskiluokkaisella äänestäjälle. Se on aktiivisesti tasa-arvoa edistävä puolue, ja sitä ei koskaan ole liikaa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että yleisesti suurin osa suomalaisista hyötyisi Vasemmistoliiton ajamasta politiikasta. Haittapuolena on se, että Vasemmistoliitto on yleensä varsin pieni ryhmä eduskunnassa, eikä aina sellaisissa asemissa, että heidän esittämänsä uudistukset saataisiin vietyä käytäntöön. Turvallinen, mutta joskus tehoton valinta keskiverrolle epätietoiselle äänestäjälle.

SDP on gallupjohtaja ja todennäköisin hallituksen muodostaja vaalien jälkeen. Epätietoisen ääni SDP:lle vahvistaa tätä asetelmaa ja lisää muutoksen mahdollisuutta kuluneen hallituskauden politiikkaan. Viimeiset 100 vuotta SDP:n ja Vasemmistoliiton työnjako on karrikoidusti ollut se, että Vasemmistoliitto asettaa tavoitteet ja SDP toteuttaa ne. Tällä kertaa SDP on itsekin laatinut noin 120-sivuisen vaaliohjelman, joka on varsin kunnianhimoinen ja pullollaan asioita, jotka ovat keskimäärin hyviä tavalliselle suomalaiselle. SDP:n ohjelma onkin vetovoimaisempi kuin monet sen poliitikot. Gallupjohdon myötä SDP:n listalta on kuitenkin menossa läpi paljon uusia ehdokkaita ympäri maata ja näin ollen epätietoisella äänestäjällä on mahdollisuus omalla äänellään nostaa uusia kasvoja valtakunnan politiikkaan. Turvallinen valinta, korkeintaan paikoittain hieman harmaa.

Vihreät on toinen vaalivoittoa kohti purjehtiva puolue. Vihreiden kannatus kasvaa sukupolvikokemuksen omaisesti. Hyvä niin, koska Suomi tarvitsee vahvan ja kunnianhimoisen vihreän liikkeen. Ilmastonmuutos ei ole menossa minnekään, joten Vihreät on siinä mielessä hyvä valinta tavalliselle suomalaiselle. Lisäksi puolueen markkinasiipi on tällä kertaa tavallista heikompi ja se lisää sosiaalisesti oikeudenmukaisen vihreän politiikan todennäköisyyttä. Keskiverto kaupunkilaisäänestäjä voi huoletta äänestää vihreitä tälläkin kertaa.

Keskusta on yksi Suomen politiikan erikoisuuksista – harvassa Euroopan maassa on enää olemassa vahvaa maaseudun puoluetta. Juha Sipilän johdolla puolue on kuitenkin lähtenyt alkiolaisilta juuriltaan markkinatangentin suuntaan. Neljän vuoden berneröinti näkyy nyt kannatusluvuissa. Jos et vielä tähän mennessä ole äänestänyt keskustaa (ennakkoon tai eläessäsi), en tiedä onko nyt paras aika aloittaa. Keskustan äänestämistä voi tässä vaiheessa suositella keskivertoäänestäjälle lähinnä säälistä, tai sillä toiveella, että puolueen lopullinen kannatus osuisi tasolle, jolla puolue lähtee hallitusneuvotteluihin, mutta vaihtaa puheenjohtajansa. Mutta mikä se taso on – sitä tuskin Keskustassakaan tiedetään. Puolueen uskolliset eivät puoluetta hylkää ja se on edelleen kohtalainen vaihtoehto keskiverrolle maaseutuäänestäjälle.

Kokoomuksen äänestämiselle löytyy yksi hyvä syy: jatkuvuus. Kokoomus on ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti vuodesta 2003, ja sitäkin ennen läpi 90-luvun. Jatkuvuudella on politiikassa arvoa, mutta jos Kokoomus tässä tilanteessa pääsee johtavaan asemaan hallituksessa, se tietää seuraavalle hallituskaudelle ensin vuoden-parin työmarkkinakriisiä ja tämän jälkeen kiireistä kolmatta yritystä markkinaehtoisen soten läpivientiin. Ehkä joskus on hyvä antaa arvoa myös muutokselle. Kokoomus ei romahda näissä vaaleissa, mutta ehkä keskivertosuomalaisen suurin hyöty olisi, jos Kokoomus yhden vaalikauden kasvattaisi uutta sukupolveaan ja kehittäisi ohjelmiaan oppositiossa. Kokoomuksen lupaamat veronalennukset eivät hyödyttäisi keskivertoäänestäjää pitkässä juoksussa, kun seurauksena julkisten palveluiden leikkaukset jatkuisivat.

Perussuomalaiset on viimeinen suurehkoista puolueista. Puolueen hajoamisen jälkeen Soinin elämäntyö on Halla-ahon käsissä ja puolue on noussut uuteen lentoon vaalien alla. Tämä kertoo, että moni äänestäjä haluaa muutosta. Kuitenkin Perussuomalaiset on riskivalinta, koska Halla-aho ajaa erittäin kovaa, kylmää ja oikeistolaista talouspolitiikkaa, eli lisää leikkauksia. Tämä on keskivertoäänestäjän ja persujen kohderyhmän omien etujen vastaista. Logiikka onkin siinä, että puoluetta ruokkivan muukalaisvastaisuuden käyntivoima kumpuaa taloudellisesta ahdingosta ja eriarvoisuudesta. Siksi on varsin loogista ja perusteltua Halla-aholta ajaa tätä omien äänestäjien asemaa heikentävää talouspolitiikkaa, koska sen aiheuttama ahdinko muuntuu muukalaisvastaisen liikkeen käyttövoimaksi. Vaikka ehdokkaiden joukossa on varmasti hyviä ja vilpittömiä poliitikkoja, jokainen tälle puolueelle annettu ääni hyödyttää myös joukosta löytyviä natseja. Maahanmuuttovihamielisille tämä lienee ainoa vaihtoehto, mutta keskivertoäänestäjä ampuu itseään jalkaan persuja äänestämällä.

Kristillisdemokraatit ovat pieni ja yleensä varsin harmiton puolue. Kuitenkin usein puolueen esittämät perhearvot ovat niin konservatiivisia, että jos ne tulisi miespuolisen puheenjohtajan suusta, olisi puolue jatkuvasti #metoo-kriisin partaalla. Pieni, mutta uskollinen kannattajakunta. Jos et tähän mennessä tiedä miksi kristillisdemokraatteja äänestäisit, ei se ehkä ole sinun puolueesi.

RKP on toinen pienen ja uskollisen kannattajakunnan puolue. Se edustaa yhtä maailman parhaiten asemoiduista yhteiskunnallisista vähemmistöistä, eikä vahvasta vähemmistöpolitiikasta ole haittaa muillekaan, heikommin asemoiduille, vähemmistöille. Se on hyvä arvo sinällään. RKP:n talouslinja on usein puolueen omien kannattajien etuihin keskittyvää ja siten varsin lähellä kokoomusta – sen tuomine ongelmineen. RKP ei ole mikään liikkuvien äänestäjien magneetti, mutta jos tunnet puolueen kutsun, tämä lienee vaihtoehtosi.

Feministisellä- ja Piraattipuolueella on myös mahdollisuus saada yksi ehdokas läpi, ainakin Helsingistä. Tilannetta kuitenkin vaikeuttaa puolueiden solmima vaaliliitto. Jos ääniä tulee tarpeeksi, listan ykkönen voi nousta eduskuntaan, mutta onko hän feministi vai piraatti? Riskihakuisen seikkailijan valinta.

Vaihe kaksi – Ehdokkaan valinta

Siinäpä ne vaihtoehdot pähkinänkuoressa, nyt niitä on vain 9-10 mistä valita. Joukossa toivottavasti löytyy yksi sinua kiinnostavan puolue. Jos ei, niin lue katsaus uudestaan läpi ja valitse se vähiten ärsyttävä. Tämän jälkeen etsi käsiisi puolueen ehdokasgalleria (omasta vaalipiiristäsi) ja valitse siitä sinua eniten miellyttävä henkilö. Paina nimi tai numero mieleesi – tarvitset sitä äänestyskopissa, koska siellä ei kasvokuvia ole esillä. Ehdokasgallerioita löytyy netin lisäksi mm. sanomalehdistä ja katujen varsilta.

Jos mielenkiintoisia ehdokkaita löytyy useampi, ehkä pari kolme, voit nopeasti tutustua heidän asiantuntemukseensa, poliittisiin painotuksiinsa tai vaalimateriaaleihinsa ja valita mieleisesi. Tai vähiten ärsyttävän. Kuitenkin tuo tarkemmin tutustuttavien ehdokkaiden joukko on joka tapauksessa paljon pienempi kuin ilman puolueen kautta tehtyä jäsennystä. Ja ne äänethän menivät ensisijaisesti puolueelle.

Vaihe kolme – Äänestäminen

Seuraava askel onkin noudattaa sinulle lähetetyn äänioikeusilmoituksen ohjeita ja mennä sunnuntaina siinä ilmoitetulle äänestyspaikalle. Äänen antaminen on Suomessa sikäli helppoa, että sinun ei tarvitse rekisteröityä ennakkoon, lahjoa ketään, tai muutenkaan taistella oikeutesi puolesta. Riittää kun saavut paikalle, henkkareiden kanssa.

Mukavaa äänestämistä!

Samuli Sinisalo

Samuli Sinisalo vastaa Kalevi Sorsa -säätiön demokratiatukihankkeesta Balkanilla, jossa äänestämällä vaikuttaminen on paljon monimutkaisempaa.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter