3.11.2014 Seminaari: Teknologinen muutos ja eriarvoisuus
Tutkimus- ja politiikkapäivässä kartoitetaan tänä vuonna teknologian ja robotisaation vaikutuksia työelämän kehityksen suuntaan ja eriarvoisuuteen. Alustajina muun muassa Pariisin kauppakorkeakoulun professori Gilles Saint-Paul, Lausannen yliopiston tutkija Daniel Oesch, ajatushautomo New Economics Foundationin Anna Coote ja Tallinnan teknillisen yliopiston innovaatiotaloustieteen professori Rainer Kattel.
Tutkimus- ja politiikkapäivässä kartoitetaan tänä vuonna teknologian ja robotisaation vaikutuksia työelämän kehityksen suuntaan ja eriarvoisuuteen.
Voiko talouspolitiikalla vaikuttaa laadukkaiden työpaikkojen syntyyn Suomeen ja Eurooppaan? Miten koulutuspolitiikan saralla pitäisi reagoida nopeaan teknologiseen murrokseen, ja mikä vaikutus työelämän rakenteiden muutoksella on tuleville sukupolville? Johtavatko teknologinen kehitys ja tuottavuuden kasvu korkealaatuisempiin työpaikkoihin vai matalampiin palkkoihin? Pitäisikö työviikkoa lyhentää?
Puhujina muun muassa Pariisin kauppakorkeakoulun professori Gilles Saint-Paul, Lausannen yliopiston tutkija Daniel Oesch, ajatushautomo New Economics Foundationin Anna Coote ja Tallinnan teknillisen yliopiston innovaatiotaloustieteen professori Rainer Kattel.
Seminaari järjestetään yhteistyössä Foundation for European Progressive Studiesin kanssa.
OHJELMA
OSA 1: TYÖMARKKINOIDEN KEHITYSSUUNTIA
09.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
09.30 Seminaarin avaus: Mikko Majander, toiminnanjohtaja, Kalevi Sorsa -säätiö;
Charlotte Billingham, Foundation for European Progressive Studies
09.45 Occupational Change in Europe (PDF) (video)
Daniel Oesch, tutkija, University of Lausanne
10.15 Technical Change and Inequality – a view towards the future (PDF) (video)
Gilles Saint-Paul, professori, Paris School of Economics
10.45 Comment (PDF) (video)
Rita Asplund, tutkimusjohtaja, ETLA
11.30 Lounas (omakustanne)
OSA 2: TEKNOLOGIA JA TALOUSPOLITIIKKA
12.30 The State and High Tech&Quality Jobs (PDF) (video)
Rainer Kattel, professori, Tallinn University of Technology
13.00 Why we need a shorter working week (PDF)(video)
Anna Coote, tutkimusjohtaja, New Economics Foundation
13.30 Kommentti: Tarja Filatov, kansanedustaja
14.15 Kahvi
OSA 3: KESKILUOKAN TULEVAISUUS
14.45 Paneelikeskustelu: ministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen (työ- ja elinkeinoministeriö), toimitusjohtaja Tero Lausala (Suomalaisen Työn Liitto) ja professori Laura Kolbe (Helsingin yliopisto). Keskustelua johtaa projektitutkija Antti Alaja (Kalevi Sorsa -säätiö). Videotallenne Youtubessa.
15.45 Loppupuheenvuoro
ALUSTAJAT
Anna Coote on brittiläisen New Economics Foundation (NEF) -ajatuspajan sosiaalipolitiikan yksikön päällikkö, joka on kirjoittanut viime vuosina vihreistä investoinneista, työaikapolitiikasta, uudesta sosiaaliturvajärjestelmästä ja julkisten palveluiden uudistamisesta. Aikaisemmin tohtori Coote on työskennellyt New Statesmanin varapäätoimittajana, terveyspolitiikasta vastaavana komissaarina Britannian kestävän kehityksen komissiossa sekä Institute for Public Policy Research -instituutin varapääjohtajana. Hänen viime vuosien julkaisujaan ovat The Prevention Papers, The Wisdom of Prevention, The Big Society and the New Austerity ja 21 Hours (New Economics Foundation).
Rainer Kattel on virolainen taloustieteen professori, joka työskentelee Tallinnan teknillisessä yliopistossa innovaatiotaloustieteen parissa. Kattel on pitkän linjan innovaatiotoiminnan tutkija, joka on toiminut myös Viron innovaatiotoimikunnan jäsenenä ja hän on työskennellyt myös eri maiden elinkeino- ja innovaatiopolitiikan neuvonantajana. Kattelin uusimpia julkaisuja ovat yhdessä Tarmo Kalvetin ja Veiko Lembertin kanssa toimitettu Public Procurement, Innovation and Policy: International Perspectives (Springer, 2013) sekä lokakuussa 2014 ilmestyvä kokoomateos Knowledge Governance: Reasserting the Public Interest (Anthem Press).
Daniel Oesch toimii Lausannen yliopistolla sosiaalitieteiden apulaisprofessorina. Oeschin tutkimusaiheita ovat tuotantorakenteen ja työmarkkinoiden muutos, eriarvoisuus ja sosioekonominen äänestyskäyttäytyminen. Oesch sai vuonna 2006 Sveitsin politiikan tutkimuksen seuran vuoden nuoren tutkijan palkinnon. Oeschin viime vuosien kirjoihin lukeutuvat Occupational Change in Europe. How Technology and Education Transform the Job Structure (Oxford University Press, 2013) ja Redrawing the Class Map. Stratification and Institutions in Britain, Germany, Sweden and Switzerland (Palgrave Macmillan, Basingstoke, 2006).
Gilles Saint-Paul on Paris School of Economicsin ja Ecole Normale Supérieuren taloustieteen professori, jonka tutkimusteemoja ovat teknologia, eriarvoisuus ja talouspolitiikan instituutiot. Hän on toiminut lukuisten eri maiden talouspoliittisena neuvonantajana. Saint-Paulin viime vuosien julkaisuja ovat The Tyranny of Utility (Princeton University Press, 2011), Innovation and Inequality (Princeton University Press, 2008) ja The Political Economy of Labour Market Institutions (Oxford university press, 2000). Saint-Paul sai vuonna 2007 Yrjö Jahnssonin säätiön mitalin, joka myönnetään joka toisessa Euroopan taloustieteilijöiden yhdistyksen kokouksessa parhaalle alle 45-vuotiaalle taloustieteilijälle.
Lisätietoja:
Antti Alaja, antti.alaja@sorsafoundation.fi
Antti Kaihovaara, antti.kaihovaara@sorsafoundation.fi