Terveiset säätytalolle: Investointeja, ei leikkauslistoja

· Hildur Boldt

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Hallitus kokoontuu tänään puolivälitarkastukseen arvioimaan missä mennään ja sopimaan miten tästä mennään eteenpäin. Viimeiset kuukaudet on viestitetty vaikeista ajoista ja sopeutustoimien välttämättömyydestä.

Suomessa ja Euroopassa onkin politiikkaa sopeutettava vastaamaan korkean työttömyyden ja taantuman haasteeseen. On aika herätä todellisuuteen, että paniikinomaiset julkisen talouden menoleikkaukset taantumassa ovat lisänneet työttömyyttä ja syventäneet taantumaa entisestään.

Mitään pakkoa tasapainottaa julkista taloutta tai tehdä rajuja rakenteellisia muutoksia nyt heti ei ole: valtionvelkaantuminen on vielä maltillista, valtion velkakorot ovat alhaiset, valtiontalous kunnossa ja eläkejärjestelmä vakaalla pohjalla.

Suomen osalta tilastokeskuksen viimeisimmät työllisyysluvutkin osoittavat, että nyt ei ole aika tehdä menoleikkauksia, sillä yksityinen sektori ei kykene kompensoimaan työpaikkojen vähennystä julkisella sektorilla. Sopeutus tule toteuttaa vasta kun kansantalous ja työllisyys ovat taas vankalla kasvu-uralla.

Mutta ensin on saatava kasvu käyntiin. Kun valtio ja kunnat saavat velkaa historiallisen halvalla, kannattaisi tehdä investointeja, jotka tukevat kestävää kasvua myös pidemmällä tähtäimellä. Investoinnit esimerkiksi varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, kunnalliseen korjausrakennukseen sekä energiatehokkuuden parantamiseen ja vihreään talouteen kantavat hedelmää vielä pitkään.

Suomen, Saksan ja muun pohjoisen Euroopan velvollisuus on ylläpitää kysyntää, kun Etelä-Euroopan maat on pakotettu kovaan talouskuriin. Muuten tästä kuopasta ei nousta.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter