Tuhat merkkiä politiikasta: Eurooppa euron vankina

· Mikko Majander

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

”Euro on kuin vankila, josta ei voi vapautua eikä paeta”, perussuomalaisten EU-parlamentaarikko Sampo Terho kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä (15/2013) puheenvuorossa, jossa hän varoittaa ulkopuolelta sanellun talouskurjuuden johtavan poliittiseen epävakauteen.

Kummallinen vankila, kun ulkopuolelta pyritään sinne yhä sisään. Viro pääsi pari vuotta sitten, ja Latvia tekee parhaansa mukaan parhaillaan tuloa. Liettuaa ja eurooppalaisittain harvinaisesta talouskasvusta nauttivaa Puolaa odotellaan perässä.

Eikä etelän kriisimaista kai yksikään ole ilmoittanut halustaan erota eurosta. Päinvastoin.

Sehän se vasta ulkomailta pakotettu nöyryytys olisi, jos Kreikka tai Kypros potkaistaisiin vastoin tahtoaan kylmästi pois porukasta. Sampo Terholta sopii kysyä, mitkä silloin olisivat kansallisen katkeruuden ja kurjuuden suhteet ja seuraukset.

Euroopan unionin tulee kantaa huolta vaikeuksiin joutuneista jäsenmaistaan, oli niiden rahayksikkö mikä hyvänsä. Tähän asti euroalueella on arvioitu, että sittenkin on parempi puolustaa ja kehittää yhteistä valuuttaa kuin lähteä sitä purkamaan.

Perussuomalaisilta taas ei saa puristamallakaan selkeää vastausta siihen, miten he loppujen lopuksi haluaisivat menetellä euron suhteen. Pitäisikö Suomen ryhtyä ajamaan maita ulos sen piiristä, ja mitkä, vai kenties erota siitä itse?

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter