Tuhat merkkiä politiikasta: Kasvua ja työllisyyttä, superkomissaari Katainen!
Jyrki Katainen palveli isänmaata ensin valtiovarain- ja sitten pääministerinä 2007–2014. Rupeaman kokonaissaldo on lukujen valossa synkkä: Suomen talous ei ole seitsemän vuoden takaisesta juuri kasvanut eikä työllisyys parantunut, mutta valtion velka sentään ehti kaksinkertaistua.
Jotain ironista on siinä, että nyt Kataista ollaan kuulemma sovittamassa väkimäärältään sata kertaa suuremman yhteisön eli Euroopan unionin superkomissaariksi vastuualueinaan – niin, kasvu ja työllisyys. Ei muuta kuin potku takamukseen ja onnea matkaan.
Teoriassa uusi tehtävä avaa paradoksaalisesti paremmat mahdollisuudet vaikuttaa Suomenkin tilanteeseen kuin pääministerin paikalta. Siksi tiukasti on maamme talous ja työllisyys kytköksissä Euroopan yleiseen kehitykseen.
Käytännössä taas superkomissaari voi joutua koko lailla kusiseen väliin, jos talouden rivikomissaari tulee esimerkiksi Ranskasta ja niskan takana hommia valvoo komission puheenjohtaja saksalaisen kuripolitiikan pohjalta.
Yksi koordinoiva väliporras tai taho lisää ei ainakaan selkeytä unionin johtoon liittyviä vastuunjakoja, jotka vaikeissa paikoissa altistuvat joka tapauksessa kansallisille paineille.
Olisi kiinnostavaa kuulla, mitä Olli Rehn tuumii ex-talouskomissaarin kokemuksella nyt hahmoteltavasta rakenteesta. Mikä hänen roolinsa ja vastuunsa Euroopan pitkittyneessä kitumisessa sitten olikaan, yhteisvaluutta euroa ei ainakaan hänen aikanaan päästetty kaatumaan.
Se sopinee myös Kataiselle minimitavoitteeksi, mutta paljon parempaan tulisi kyllä pystyä. Yhtä raskasta euron pelastusprosessia eivät eurooppalaiset taida enää kestää.