Tuhat merkkiä politiikasta: Kohti pohjoismaisen mallin virolaista varianttia?

· Mikko Majander

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

”Viro ei ole arvokäsityksiltään mikään pohjoismainen yhteiskunta. Viro on jälkisosialistinen, itäeurooppalainen valtio, joka on arvoiltaan hyvin konservatiivinen”, viestinnän asiantuntijaksi tituleerattu Andres Kaju tilitti, kun politiikan laineet löivät viime viikolla korkeimmillaan Suomenlahden etelärannalla.

Käsittelyssä oli lakiesitys samaa sukupuolta olevien oikeudesta rekisteröidä parisuhteensa, jota enemmistö virolaisista tuntui vakaasti, ellei kiivaasti vastustavan. Kansanäänestykseen ei asiaa kuitenkaan päästetty. Parlamentti päätti äänin 42–35, ettei vähemmistön oikeuksista ja vapauksista sovi päättää yksinkertaisella enemmistövallalla.

Vanhan viisauden mukaan kansa tekee valistuneempia päätöksiä edustajiensa välityksellä kuin suoralla demokratialla. Ihan varma siitä ei tosin voi olla, kun seuraa esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista tehtyjen aloitteen kohtaloita Suomen eduskunnassa.

Itse parisuhdelain Viron Riigikogu hyväksyi vielä täpärämmin 40–38, vaikkei esitys siis saanut taakseen kansanedustajien enemmistöä. Osa ilmeisistä vastustajista kuulemma luimisteli äänestyksen ajan vastuutaan paossa salin ulkopuolella.

Lopputulos oli joka tapauksessa merkittävä signaali siitä, millaisiin kansainvälisiin viiteryhmiin Viro haluaa ankkuroitua. Ratkaisu irrotti sitä entisestään menneen neuvostovallan muista alueista ja henkisestä perinnöstä. Pohjoismaisen mallin virolaiseen varianttiin taitaa kuitenkin olla vielä pitkä matka, jos se ylipäätään on tavoitteenakaan.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter