Tuhat merkkiä politiikasta: Pääministerireservi

· Mikko Majander

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Suomen valtiohierarkian huipulla on poikkeuksellisesti presidentti Sauli Niinistön lisäksi hänen kolme edeltäjäänsä. Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari vaikuttavat aktiivisesti tahoillaan, ja marraskuussa 90 vuotta täyttävä Mauno Koivisto osallistui viime talvena vielä hänkin yhteiskunnalliseen keskusteluun Seppo Lindblomin kirjassa Huojuva tasavalta.

Vähemmän on kiinnitetty huomiota viiden ex-pääministerin reserviin, joista peräti neljä on kepulaisia. Eikä heistä kukaan ole Paavo Väyrynen.

Pettymykseen päättyneen presidenttikampanjansa jälkeen Paavo Lipponen on pitänyt matalaa profiilia, mutta eivätpä muutkaan paljoa paistattele julkisessa sanassa. Suomessa näyttäisi pitävän tahdikkuussääntö, ettei entisten pääministerien sovi päsmäröidä seuraajiensa meininkiä.

Matti Vanhasen aktiivisuus sentään tuntuu nousseen, kun häneltä kärtetään näkemyksiä talousasioista paljon perheyrittäjien edunvalvontaa laajemmin. Lieneekö mies nauttinut tällaista arvostusta missään vaiheessa pääministerivuosiaan, jotka peittyivät turhanaikaisiin kohuihin.

Esko Aho näkyy nyt tekevän jonkinlaista paluuta Nokian kabinettien ja Amerikan ekskursioiden jälkeen, ja Anneli Jäätteenmäeltä haetaan Euroopan parlamentista silloin tällöin kyynisen kriittinen kommentti. Mari Kiviniemeltä taas ei tunnu kukaan koskaan kysyvän enää mitään.

Kokemus ja viisaus eivät välttämättä kulje aina yksi yhteen, mutta edellisestä on yleensä apua jälkimmäisen jalostamiseen. Politiikan koetellut reservit ovat Suomessa niin pienet, että ne tarvittaisiin kaikki mukaan rikastuttamaan kansakunnan debattikulttuuria.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter