Tuhat merkkiä politiikasta: Verotus on vakuutus

· Mikko Majander

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Kari Hotakaisen Luonnon laki on kirjasyksyn suuri pieni romaani, jossa maalämpöyrittäjä Rautala parsitaan takaisin elämään pahan auto-onnettomuuden jälkeen. Sairaalassa tämä tosin ehtii pelätä, että ”verottaja tulee paikalle ja viheltää pelin poikki: jätetään rammaksi, ei hoitanut lakisääteisiä velvoitteitaan”.

Visio noudattaa omavastuisen terveydenhuollon logiikkaa. Urbaanit legendat kertovat, että ambulanssi Amerikassa ei ota kyytiin, jos uhrilla ei ole sairausvakuutus kunnossa. Hotakaisen/Rautalan sanoin ”saat poskellesi kolean maan lämpimän tyynyn sijaan”.

Kansainväliset vertailut viestivät, että Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on kallis ja tehoton. Mutta ideologisesti se on siinä määrin sitkeä, että republikaanit ovat pysäyttäneet koko liittovaltion, jotta saisivat hoitoturvaa vähäosaisille tuovan Obamacaren peruutetuksi.

Pohjoismaisessa mallissa verotus on vakuutus, avain universaaleihin oikeuksiin avuntarpeen ja hädän hetkellä. Erikoissairaanhoito pelittää Suomessa sen piiriin päässeille/joutuneille pääosin hyvin, mutta perusterveydenhuolto kaipaa kipeästi panostusta.

Veronmaksuvalmius on pysynyt korkeana, vaikka sitten käsi nyrkissä ja nuristen. Näin soisi jatkuvan, muillakin kuin kuoleman portteja jo kolistelleilla käännynnäisillä. Välttyisi ainakin Rautalan painajaiselta, jossa verotarkastaja käy leikkaamassa sairaalassa lojuvalta mieheltä munat.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter