25.9.2009 Tulevaisuuden veropolitiikka – Kohti oikeudenmukaista verotusta

Julkisessa keskustelussa väitetään usein että mahdollisuudet kansalliseen veropolitiikkaan ovat heikentyneet talouden globalisaation ja kansainvälisen verokilpailun myötä.

Mitä taloustieteellinen tutkimus oikeastaan sanoo veroasteen ja -rakenteen merkityksestä talouskasvulle? Miten hyvinvointivaltion elintärkeät palvelut ja tulonsiirrot saadaan rahoitettua ilman ylivelkaantumista? Minkälainen on sosialidemokraattinen tulevaisuuden veropolitiikka Suomessa ja Ruotsissa?

Kutsu

Ohjelma

Alustukset

Jutta Urpilainen: avauspuheenvuoro

Essi Eerola: Verotus ja talouskasvu

Sixten Korkman: Vaikuttaako verotus yritysten sijoittumispäätöksiin?

Olli Koski: Kommenttipuheevuoro

Jaakko Kiander: Suomen verojärjestelmä: muutos ja pysyvyys

Alustajat

Magdalena E. Andersson on Ruotsin valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri. Tällä hetkellä verokysymyksiin erikoistunut Andersson toimii poliittisena neuvonantajana Ruotsin valtiopäivien sosialidemokraattisessa ryhmässä.

Essi Eerola on Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava ekonomisti. Aiemmin Eerola on toiminut tutkijana, lehtorina ja määräaikaisena professorina Helsingin yliopiston kansantaloustieteen laitoksella.

Jaakko Kiander on Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja. Kianderin laajan tieteellisen tutkimustyön keskeisiä kysymyksiä ovat työmarkkinat ja julkinen talous.

Sixten Korkman on Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen (ETLA) ja Elinkeinoelämän Valtuuskunnan (EVA) toimitusjohtaja. Korkman oli EU:n talous- ja valtiovarainministerien Ecofin-neuvoston pääjohtaja vuosina 1995–2005.

Olli Koski on SAK:n ekonomisti. Kosken erityisosaamista ovat budjettivaikuttaminen sekä suomalainen ja eurooppalainen talous- ja työllisyyspolitiikka.

Anne-Marie Lindgren toimii ruotsalaisen työväenliikkeen ajatuspajan Arbetarrörelsens Tankesmedjan tutkimuspäällikkönä ja juuri toimittanut sen Framtidens Skatter -raportin. Lindgren on toiminut aiemmin muun muassa Olof Palmen ja Ingvar Carlssonin erityisavustajana sekä Tiden-lehden päätoimittajana.

Heli Paasio on sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Paasio on filosofian maisteri ja kansanedustaja vuodesta 1999 lähtien. Paasio on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen.

Pertti Sorsa on työministeriön entinen kansliapäällikkö. Hän on Kalevi Sorsa -säätiön hallituksen jäsen.

Jutta Urpilainen on SDP:n puheenjohtaja. Urpilainen on kasvatustieteiden maisteri ja hän on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003 lähtien.

Juhana Vartiainen on Ruotsin Konjukturinstitutetin makrotaloustieteellisen yksikön päällikkö. Aikaisemmin Vartiainen on työskennellyt Ruotsin ay-liikkeen taloudellisen tutkimuskeskuksen johtajana sekä eri tehtävissä Helsingin yliopiston kansantaloustieteen laitoksella ja Palkansaajien tutkimuslaitoksessa.

 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter