Viktor Orbánin ideologiset käännökset valtaan pääsemiseksi ja vallassa pysymiseksi

Viktor Orbán on ollut yli 28 vuotta Unkarin poliittisen elämän etulinjassa, aina monipuoluejärjestelmään siirtymisestä lähtien. Tänä aikana FIDESZ-puolueen johtaja on osoittanut olevansa varsinainen politiikan kameleontti, joka on luotsannut puolueensa halki poliittisen kentän kansainvälisestä liberaalipuolueesta kansalliskonservatiiviseksi.

Unkarin nykydemokratian ensimmäisissä vapaissa vaaleissa vuonna 1990 merkittävä osa mukaan lähteneistä puolueista syntyi nostalgian pohjalle. Unkarilainen Demokraattinen Foorumi (MDF), Itsenäisten pienmaanviljeilijöiden puolue (FKGP) sekä Unkarin Sosiaalidemokraattinen Puolue (MSzDP) tarjosivat kaikuja maailmansotien välisen rauhan ajalta. Uusina progressiivisina voimina nousivat Vapaiden Liberaalien Puolue (SzDSz) sekä sen nuorisojaostoksi mielletty George Sorosin tukema Nuorten Demokraattien Liitto (FIDESz).

Konservatiivinen MDF päätyi hallitusvastuuseen, mutta menetti kansan suosion eritäin nopeasti. Ihmiset eivät olleet tottuneet vapaiden markkinoiden mekanismeihin ja demokraattisesta käännöksestä odotettu taloudellisen hyvinvoinnin kasvaminen jäi haaveeksi. Tämän tuloksena konservatiivioikeiston asema heikentyi ja vuoden ’94 vaalit voitti entisestä valtiopuolueesta ”eurooppalaistettu” Unkarin Sosialistinen Puolue (MSzP). Vaikka sosialisteilla oli eduskuntapaikkojen määräenemmistö, SzDSz liittyi hallituskoalitioon.

SzDSz: päätös lähteä hallitukseen on aiheuttanut päänvaivaa Viktor Orbánin johtamalle FIDESz:ille. Liberaali FIDESZ oli antikommunistinen puolue, jonka tärkeimpiä viestejä oli yhteiskunnan länsimaalaistuminen ja transatlantisten suhteiden rakentaminen ja Venäjä-suhteiden vähentäminen. Se, että toinen liberaalipuolue SzDSz liittyi entisten vallanpitäjien kanssa samaan hallitukseen, on leimannut kaikkia liberaaleja ja vaikeuttanut hallituksen ulkopuolelle jääneen FIDESZin toimintaa.

Samalla kuin oma ideologinen pohja on heikentynyt vuonna 1994 liberaalien ja sosialistien hallituskoaliition myötä, Orbánin katse on kääntynyt epäsuositun hallituskauden seurauksena heikentyneen oikeistokonservatismin suuntaan. Poliittinen tyhjiö vaati sen täyttämistä ja FIDESz laski sen varaan, että MDF-hallituksessa asemaansa menettäneiden politiikkojen sijaan äänestäjät antaisivat enemmän luottamusta taloudellista konservativismia edustaville nuorille. Tässä aikeissaan auttoi äänestäjien pettymys sosialisteihin, koska laajasti toivottu paluu sosialismin tarjoamaan turvaan ei toteutunut.

Samanaikaisesti alkoi oikeiston muiden puolueiden viipalointi FIDESzin taktikoinnin seurauksena. Sen tuloksena MDF sekä FIDESz:in hallituskumppanin, FKGP:n valta on heikentynyt ja yhä enemmän politiikkoja on siirtynyt Orbánin tukijoiden riveihin. Näiden aikojen iskulause oli ”yksi leiri, yksi lippu”, josta konservatiivioikeiston valloittamisen jälkeen syntyi keskusvoiman doktriini, eli puolueen, joka pystyy sisältämään laajasti monenlaisia mielipiteitä ja josta sekä vasemmalla että oikealla on pienempiä ja tehottomampia poliittisia voimia.

Vuonna 2006 hävityn vaalien jälkeen FIDESz perusti porvaripiireiksi nimettyjä vapaaehtoisista koostuvia poliittisia soluja, joiden tarkoitus oli luoda pohjaa antaen alhaalta rakentuvan poliittisen voiman harhaideaa osallistujille sekä antaa FIDESz:istä aidon kansanpuolueen imagoa äänestäjille. On tärkeä huomata, että äärioikeistolaiseksi luokiteltu Paremman Unkarin eteen –liitto (Jobbik) sai alkunsa FIDESz:in piirinä.

Vuodesta 2010 alkaen vallassa ollut, kristillisdemokraatit käytännössä sisäänsä sulauttanut FIDESz on tietysti kärsinyt kannatuslukujen heilahduksista. Internetin käytön verotuksen idea, kauppojen sunnuntain aukiolojen kieltävä laki, Keski-Euroopan Yliopistoa (CEU) vastaan aloitettu hyökkäys – yhteydessä George Sorosia vastaan aloitettuun kampanjaan – ovat rapauttaneet puolueen kannatusta. Silti FIDESZillä on tutkimulaitoksesta riippuen 27 – 46 % kannatus ja merkittävä etumatka muihin puolueisiin.

Vuoden 2015 pakolaiskriisi on tehnyt kuitenkin Orbánille mahdolliseksi Jobbikin tematiikan varastamisen ja käyttämisen. Poliittinen keskusvoima on tehnyt suuren askeleen äärioikeiston suuntaan, valloittamalla samalla uusia äänestäjäryhmiä niiden tilalle, jotka lähtivät FIDESzin tukijoista yllä mainittujen ristiriitaisten avausten takia. Tämän äänestäjäkannan yhdessä pitäminen ja aktivointi ovat tärkeimmät syyt siihen, että FIDESz ja Orbán kampanjoi huhtikuun vaaleja kohti muukalaisvihamielisellä retoriikalla. Kyseinen kampanja hoidetaan hallituksen nimessä julkisella rahoituksella ja sen tarkoitus on syyttää ulkopuolisia tahoja, kuten ”Bryssel”, ”Soros” sekä YK sillä, että ha haluavat tuoda ”migrantteja” miljoonakaupalla Eurooppaan ja tuhota maantereen kristinuskoon perustuvaa kulttuurista sekä geneettistä pohjaa.

Viktor Orbánin melkein kolme vuosikymmentä kestänyt uransa politiikan huipulla perustuu ideologisten siirtymien lisäksi henkilövaihdoksiin puolueen johtoportaassa. Alkuvaiheen johtokunnan jäsenistä ovat vain ne jäljellä, jotka ovat hyväksyneet puolueen ideologisen siirtymän liberaalista keskelle ja keskustasta oikeistokonservatismiin. FIDESzin puolueen johdosta aikaisemmat merkittävät poliitikot jäivät pois ja heidän tilallensa nousseet olivat lojaaleja Orbánille. Sivuun siirtyneistä tai syrjäytetyistä tärkeimmät ovat vuoden 1994 jälkeisessä poliittisen linjanmuutoksen aikana liberaaleihin siirtynyt Gábor Fodor, koulutuspolitiikasta vastaava Zoltán Pokorni sekä ympäristöpolitiikasta vastaava Zoltán Illés.

Ajan saatossa Viktor Orbán on muovannut itsestään poliittisen hahmon, johon liittyy jo 1950-luvusta muistuttavia henkilökultin elementtejä. Huhtikuun parlamenttivaaleissa kannatus jälleen mitataan.

 

Botond Vereb-Dér on kansainvälistä politiikkaa tiiviisti seuraava filosofian maisteri. Hän on opiskellut viestintää sekä fennougristiikkaa Unkarissa 1998-2005.

 

 

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter