Yhteystiedot

Kalevi Sorsa -säätiön hallitus 2021-2022

Antton Rönnholm, puheenjohtaja
Juha Antila
Liisa Jaakonsaari
Aleksi Kalenius
Laura Lindeberg
Markku Mattila
Kaisa Vatanen

Toimisto

Siltasaarenkatu 18-20 C, 6. krs.
00530 Helsinki

info@sorsafoundation.fi

Henkilökunta

Sähköposti: etunimi.sukunimi (a) sorsafoundation.fi

Pauli Rautiainen

Pauli Rautiainen

Toiminnanjohtaja
Puh. 040 7707282

Pauli Rautiainen johtaa säätiön yhteiskuntatutkimusta ja muuta toimintaa. Hän on hyvinvointi- ja valtiosääntöoikeuden dosentti, jonka tutkimustoiminta liittyy perus- ja ihmisoikeuksiin, oikeuden ja politiikan vuorovaikutukseen sekä hyvinvointipalveluihin. Hän on valmistunut Tampereen yliopistosta hallintotieteiden tohtoriksi sekä Helsingin yliopistosta filosofian ja valtiotieteiden maisteriksi. Hän on työskennellyt aiemmin useissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa politiikkarelevanttien tutkimushankkeiden parissa. 

Maija Mattila

Hankevastaava
Puh. 050 5751338

Maija Mattila vastaa eriarvoisuuden vähentämisen teema-alueesta ja jatkaa tutkimustensa pohjalta alustatalouden työoikeuksien kommentointia. Hän on väitellyt yhteiskuntatieteiden tohtoriksi valtio-opista. Aiemmin Mattila on työskennellyt väitöskirjatutkijana, kansanedustajan avustajana ja koulutuspoliittisena sihteerinä sekä harjoittelijana Suomen pysyvässä edustustossa Genevessä ja Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimistossa.

Samuli Sinisalo

Hankevastaava
Puh. 040 7050398

Samuli Sinisalo (MA – Economics for Development) vastaa ihmisen toiminnan vaikutukset maapallolle -teemakokonaisuudesta. Aiemmin hän vastasi ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa” -hankkeesta. Hän on myös työskennellyt säätiön yrittäjyyteen keskittyneessä Työllistäjät-hankkeessa sekä vapaaehtoisena Bosnia-Hertsegovinassa, Foodorassa ja eduskunnassa Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman avustajana.

 

Mikko Lievonen

Tutkija
Puh. 050 3801432

Mikko Lievonen vastaa hankkeesta ”Yhteiskunta koronan jälkeen”. Hän on väitellyt tohtoriksi historiasta Oxfordin yliopistossa (St Edmund Hall). Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Yhdistyneiden kansakuntien virkamiehenä, kriisinhallintatehtävissä Afrikassa ja Balkanilla sekä avainasiakaspäällikkönä yksityisellä sektorilla.

Jelena Simić

Hankekoordinaattori

Puh. 050 5529665

 

Jelena Simić koordinoi ulkoministeriön rahoittamaa demokratian edistämishanketta Länsi-Balkanilla ja vastaa säätiön demokratiatyön kehittämisestä. Hän on opiskellut sosiologiaa sekä eteläslaavilaisia kieliä ja kulttuureja Helsingin yliopistossa. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa luokanopettajana.

 

Anna Kuokkanen

Viestintäasiantuntija
Puh. 050 5533507

Anna Kuokkanen koordinoi säätiön viestintää ja vastaa sen kehittämisestä. Hän on väitellyt valtiotieteiden tohtoriksi sosiologiasta ja työskennellyt aiemmin monipuolisesti viestinnän ja tutkimuksen parissa Helsingin yliopistossa, Työterveyslaitoksella ja kansalaisjärjestöissä.

Margolit Mihlin 

Talous- ja hallintosihteeri
Puh. 040 7703640

Margolit Mihlin huolehtii säätiön päivittäisistä talous- ja hallintoasioista. Hän on työurallaan kerryttänyt monipuolista osaamista  niin yritysten, yhdistysten kuin säätiöidenkin toiminnasta.

Mikä on Kalevi Sorsa -säätiö?

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatushautomo, think tank.

Elävä demokratia edellyttää monipuolisia mutta perusteltuja näkemyksiä, tulevaisuuden tekeminen ennakkoluulotonta asennetta ja uusia avauksia. Kalevi Sorsa -säätiö perustettiin vuonna 2005 vastaamaan osaltaan näihin tavoitteisiin.

Säätiö hahmottaa ja ruokkii keskustelua siitä, mitä sosialidemokratian arvopohjaan nojaava, vapauden ja oikeudenmukaisuuden sekä tasa-arvon yhdistävä yhteiskuntapolitiikka voisi olla tänään ja huomenna, pidemmälläkin perspektiivillä.

Toiminta sijoittuu paljolti tutkimuksen sekä poliittisen valmistelun ja päätöksenteon väliin. Säätiö rakentaa projekteissaan, tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisöjen, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja poliittisten toimijoiden välille. Toimintaan olemme saaneet avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Kansainvälisyys on säätiölle keskeinen sekä näkökulma että toimintamuoto. Siihen tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia muun muassa keskustavasemmistolaisten ajatuspajojen verkosto, niin kahdenvälisen yhteistyön kuin kattojärjestönsä Foundation for European Progressive Studies kautta.

Tervetuloa mukaan keskusteluihin!

Säätiön toiminta 

Sorsa -säätiö pyrkii toiminnassaan avoimuuteen ja siksi julkaisemme myös vuosittain toimintakertomuksemme. Toimintakertomuksen kautta voit tutustua säätiön aikaansaannoksiin tutkimustoiminnassa, yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa ja demokratian edistämisessä. Toimintakertomuksesta löydät myös kattavasti säätiön rahoituslähteet, julkaisut ja tapahtumat. Vuoden 2019 toimintakertomuksen löydät täältä.

Hallitus

Antton Rönnholm, puheenjohtaja
Juha Antila
Liisa Jaakonsaari
Aleksi Kalenius
Laura Lindberg
Markku Mattila
Kaisa Vatanen

Kalevi Sorsa – kansainvälinen valtiomies

Taisto Kalevi Sorsa syntyi 21. joulukuuta 1930 Keuruulla tiemestari Oskari Sorsan ja Elsa Sofian perheeseen. Hän oli nuoruudessaan aktiivi sosialidemokraattisessa nuorisoliikkeessä, jonka toiminnassa hän tapasi puolisonsa Elli Irene Lääkärin.

Ennen poliittista uraansa Kalevi Sorsa ehti luoda huomattavan uran lehtimiehenä ja kustannusvirkailijana 1950-luvulla sekä UNESCO:n virkamiehenä Pariisissa ja Suomen UNESCO-toimikunnan pääsihteerinä 1960-luvulla. Kalevi Sorsa viihtyi erinomaisesti Ranskassa ja UNESCO:n tehtävänkuva edusti monia niitä kulttuuri- ja sivistysarvoja, joita hän piti tärkeinä.

Kalevi Sorsan poliittinen ura alkoi, kun hänet yllättäen vuoden 1969 puoluekokouksessa valittiin puoluesihteeriksi. Hänestä tuli sittemmin SDP:n pitkäaikainen puheenjohtaja sekä Suomen pitkäaikaisin pääministeri. Kalevi Sorsan johdolla suomalaisen hyvinvointivaltion kehittäminen eteni suurin harppauksin 1970- ja 1980-luvuilla. Julkisia palveluja kehitettiin, sosiaaliturvaa vahvistettiin ja Suomesta tuli sosiaalisesti, taloudellisesti ja koulutuksellisesti tasa-arvoisempi sekä vauraampi maa. Kalevi Sorsan voimakasta yhteiskunnallista uudistustyötä leimasi kasvuoptimismi ja usko tasa-arvon ihanteisiin. Sosialidemokraattinen aate ja käytännön uudistustyö yhtyivät hänen persoonassaan.

Kalevi Sorsan pääministerikaudella Suomi nousi 1970-luvun syvästä lamasta Länsi-Euroopan nopeimmin kasvavaksi kansantaloudeksi. Kalevi Sorsaa on luonnehdittu ”Korpilammen hengen”, suomalaisen konsensuksen takuumieheksi, kotimaisen elinkeinoelämän kehittäjäksi ja kansainvälisen yhteistyön edistäjäksi. Sorsan 1980-luvun hallitusten aikana ensin valmisteltiin ja sitten käynnistettiin ympäristöministeriön toiminta.

Sorsaa voidaan pitää paitsi suomalaisen hyvinvoinnin rakentajana myös ensimmäisenä aidosti kansainvälisenä suomalaisena puoluejohtajana. Hän oli kansainvälisesti suuntautunut jo nuoruudessaan. YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus oli hänelle niin merkittävä asiakirja, että hän opetteli sen ulkoa. Vuosina 1992 – 2004 hän kuului ”entisten valtiomiesten” InterAction Counciliin eli Vuorovaikutusneuvostoon. Järjestö valmisteli merkittävän ’Ihmisen velvollisuuksien yleismaailmallisen julistuksen”, jonka se pyrkii saamaan hyväksytyksi YK:n ihmisoikeuksien julistuksen rinnalle. Viimeisinä elinvuosinaan Sorsa toi voimakkaasti esille ihmisvelvollisuuksien sisältöjä.

Suomen kohtalonkysymyksiä toisen maailmansodan jälkeen on ollut suhteiden hoito itäiseen naapuriin Neuvostoliittoon, ja sen hajottua Venäjään. Näiden suhteiden hoitamisessa Kalevi Sorsa poliittisten tehtäviensä kautta oli presidentti Kekkosen jälkeen – presidentti Koiviston ohella – ehkä keskeisin henkilö.

Tilaa säätiön uutiskirje


Toimisto

Saariniemenkatu 6
00530 Helsinki

fax 09 712 752

info@sorsafoundation.fi

Henkilökunta

Sähköposti: etunimi.sukunimi (a) sorsafoundation.fi

DSC_5795

Mikko Majander

Toiminnanjohtaja

GSM 040 530 5489

VTT Mikko Majander on poliittisen historian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on kirjoittanut ja toimittanut useita teoksia, erikoisaloinaan kylmän sodan, vasemmiston ja työväenliikkeen historia. Tutkimustöiden ohessa hän harrastaa Eurooppaa sekä kulttuurin eri muotoja ja politiikkaa risteyttävää esseistiikkaa.

DSC_5888

Hildur Boldt

Talous- ja viestintävastaava

GSM 0400 327 762

Hildur Boldt (pol. kand., E.MA Human Rights) hoitaa säätiön taloushallintoa ja viestintää. Häntä kiinnostaa mm. demokratisoituminen, talouspolitiikka ja Yhdysvaltain sisäpolitiikka.

DSC_5660Antti Alaja

Projektitutkija
GSM 040 1952 041

YTM Antti Alaja vastaa Tietotalous, innovaatiot ja aineettomat oikeudet-projektista. Alaja on vetänyt säätiössä talouspoliittisia projekteja vuodesta 2009 lähtien. Tällä hetkellä Alaja työstää julkaisua liittyen valtion muuttuvaan rooliin Suomen elinkeinopolitiikan historiassa ja innovaatiotaloudessa.

DSC_5719

Merja Jutila Roon

Projektitutkija

GSM 040 136 3495

Merja Jutila PhD väitteli filosofian tohtoriksi The City University of New Yorkissa (CUNY) valtio-opin tutkimuksellaan suomalaisen hyvinvointi-valtion murroksesta (Enter Neoliberalism: Transformation of the Finnish Welfare State, 1991–2007). Viimeksi hän on työskennellyt CUNY Graduate Centerissä European Union Studies Centerin apulaisjohtajana (Assistant Director). Kalevi Sorsa Säätiössä hän vastaa Osallistuva demokratia -projektista.

DSC_5582

Antti Kaihovaara

Projektitutkija

GSM 041 507 6885

VTM Antti Kaihovaara vastaa Tasavertaiseen yhteiskuntaan -projektista. Häntä kiinnostaa empiirinen ekonometrinen tutkimus, Suomen ulkopolitiikka ja hyvinvointiin sekä talouskasvuun liittyvät kysymykset. Aiemmin Antti on työskennellyt mm. tasavallan presidentin kansliassa ja ulkoasiainministeriössä.

DSC_5955

Kaija Korhonen

Hankevastaava
Makedonia -hanke

GSM 040 3522 484

YTM Kaija Korhonen koordinoi demokratiahanketta ”Demokratian tukeminen monietnisessä Makedoniassa – vuorovaikutus ja yhteistyö”. Kaija on koordinoinut myös säätiön aiempia demokratiaa Makedoniassa ja Kosovossa tukevia hankkeita. Hän on kiinnostunut mm. demokratisoitumiseen, ihmisoikeuksiin, monikulttuurisuuteen ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseen liittyvistä kysymyksistä.

 

Johannes Koskela

harjoittelija
GSM 044 3687160

HuK Johannes Koskela työskentelee säätiöllä syksyn 2014 ajan suorittaen yliopistollista harjoitteluaan. Hän opiskelee Helsingin yliopistossa pääaineenaan estetiikka. Häntä kiinnostaa politiikan- ja kulttuurintutkimus, kirjallisuus sekä työn ja pääoman tulevaisuus.