Lukukausimaksujen ja opintoetuuksien poliittinen talous

KUTSU

Aika: tiistai 16.1.2018 klo 16.00.-18.00
Paikka: Musiikkitalon Terassilämpio, Mannerheimintie 13 A, Helsinki

OECD-maat jakautuvat eri malleihin lukukausimaksujen ja opintoetuuksien suhteen. Yhdysvalloissa ja Britanniassa korkeakoulujen lukukausimaksut ovat korkealla tasolla. Vaikka Yhdysvalloissa osalle opiskelijoista on tarjolla stipendejäkin, niin keskimäärin kandidaatin tutkinnon suorittaneet joutuvat ottamaan noin 30 000 dollaria opintolainaa.

Saksan kaltaisissa Keski-Euroopan peritään alhaisia lukukausimaksuja, mutta vain pieni osa opiskelijoista pääsee nauttimaan julkisista opintoetuuksista. Japanissa lukukausimaksut ovat korkeita ja julkinen tuki opiskelijoille on vähäistä. Pohjoismaissa ei ole lukukausimaksuja ja opintoetuudet ovat kansainvälisessä vertailussa anteliaita. Suomessa, Tanskassa ja Ruotsissa on tosin alettu periä lukukausimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta.

Mutta miksi eri OECD-maat ovat päätyneet niin erilaisiin lukukausimaksujen ja opintoetuuksien malleihin? Zürichin yliopiston yliassistentti Julian Garritzmann pyrkii vastamaan tähän kysymykseen Kalevi Sorsa -säätiön järjestämällä vierailuluennolla. Hän käsittelee historiallisia, institutionaalisia ja poliittisia tekijöitä erilaisille lukukausimaksujen ja opintoetuuksien malleille. Garritzmann luennoi aiheesta väitöskirjansa “The Political Economy of Higher Education Finance. The Politics of Tuition Fees and Subsidies in OECD Countries, 1945–2015” (Palgrave Macmillan, 2016) pohjalta.

Garritzmannin luentoa ovat lupautuneet kommentoimaan Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Taavi Sundell ja ETLA:n tutkija Hanna Virtanen. Englanninkielisen tilaisuuden vetää Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuspäällikkö Antti Alaja. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin, mutta pyydämme ennakkoilmoittautumiset osoitteeseen info@sorsafoundation.fi 15.1.2018 mennessä tarjoilujen mitoittamiseksi. Tervetuloa!

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter