Tuhat merkkiä politiikasta: Viro vaaliuurnilla

· Mikko Majander

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Veljeskansamme Viro äänesti viikonloppuna paikallisvaaleissa. Heimoaate tosin on ahdas tai ajatuksia ohjaava näkökulma tapahtumaan, jossa jyrkimmät jakolinjat kulkevat kansallisuuden mukaan.

Venäjänkielisten äänet keskittyvät keskustapuolueelle, mikä Tallinnassa merkitsee jatkomandaattia kiistellyn Edgar Savisaaren ylivallalle. Yhteiskunnan sisäisten suhteiden kannalta olisi toivottavampaa, että politiikka jäsentyisi enemmän aatteellisten kuin etnisten ryhmäkuntaisuuksien kautta.

Toisaalta Viro on osoittanut laatua siinä, että näinkin kahtiajakautunutta asetelmaa on kyetty hallitsemaan suhteellisen vakaalla demokraattisella järjestelmällä. Sehän ei ole ollut lainkaan itsestään selvää kaikkialla entisestä Neuvostoliitosta itsenäistyneissä maissa.

Demokratian välineistön kehittämisessä Viro on ollut osin jopa edelläkävijä. Yli viidennes äänistä annettiin nyt internetin välityksellä, ensimmäisten joukossa presidentti Toomas Hendrik Ilves, joka samalla markkinoi maansa edistyksellisyyttä läsnä olleelle vieraalleen Ranskan IT-ministerille. Sekään tosin ei riittänyt nostamaan äänestysaktiivisuutta, joka laski alle 58 prosenttiin.

Sosiaalidemokraatit kasvattivat reilusti ääniosuuttaan, mutta jäivät silti 12,5 prosentilla vasta neljännelle sijalle. Kuntavaalien luonne paikallisine listoineen ja kysymyksineen ei kuitenkaan kerro suoraan valtakunnallisista voimasuhteista, vaikka viitteitä siihen antaakin. Kevään Eurooppa-vaalien jälkeen ollaan Virossa tässä suhteessa viisaampia.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter