Ville Blåfield: Uusi työ, uudet duunarit

Työelämä yksilöllistyy. Työurista, osaamisesta ja toimeentulon paleteista tulee uniikkeja tavalla, joka haastaa vanhan maailman kollektiiviset tukirakenteet. Kuinka tässä kyydissä käy työmarkkinajärjestöjen, ammatti-identiteettien, työyhteisöjen?

Toimittaja Ville Blåfield pohtii työelämän tulevaisuuden trendejä ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittamassaan raportissa ”Uusi työ – uudet duunarit. Keskusteluja työn muutoksesta”.

Raportti pureutuu murroksen ristiriitaisuuksiin ja paradokseihin. Tilastojen mukaan palkkatyö on yhtä pysyvää ja työsuhteet yhtä pitkiä kuin 1980-luvulla, mutta ihmisten kokemus kertoo toista: epävarmuus lisääntyy, työ tuntuu silppuuntuvan.

Julkista keskustelua hallitsee puhe muutoksesta, joka näkyy vasta vähemmistön arjessa. Mutta siellä kytee tulevaisuuden valtavirta. Jos tulevaisuuden työelämä kiinnostaa, niin kannattaa seurata tämän päivän epätyypillisiä työsuhteita.

Blåfield on koonnut raporttiinsa myös kymmenen keskustelua eri asiantuntija- ja vaikuttajatahojen kanssa, jotka antavat syötteitä tulevaisuuden hahmottamiseen perinteisen työväenliikkeen ulkopuolelta.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Tuija Oivo esimerkiksi pitää Suomen sosiaaliturvajärjestelmää ”käsittämättömänä tilkkutäkkinä”, joka tulisi kiireellä uudistaa radikaalisti. Startup-yrittäjä, Slushin ja Woltin perustaja Miki Kuusi puolestaan arvioi, että työelämään on tullut ”sumplimisen kulttuuri”.

HOK-Elannon henkilöstöjohtajan Antero Leväsen mukaan kaupan alalla yleistyvästä vuokratyöstä ei enää ole paluuta vanhan maailman ”kaupan setiin ja täteihin”. Sitran Timo Lindholm katsoo, että tulevaisuuden työelämä tuo duunareille nykyistä suurempia vapauksia, mutta tämä ”vapaampi työelämä on suuressa määrin myös johtamiskysymys.”

Lue PDF
Lue Issuussa

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter