Janne M. Korhonen pitämässä luentoa

Janne M. Korhonen: Oikeudenmukainen siirtymä edellyttää hyväksikäyttötaloudesta luopumista

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toukokuussa nuorille suunnatun Reilun siirtymän retriitin. Säätiön oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän asiantuntija Janne M. Korhonen puhui tilaisuudessa siitä, mitä reilu siirtymä on ja miten se voidaan toteuttaa. Korhosen esityksen voi nyt katsoa säätiön Youtube-kanavalta.

Suuri osa maailman ongelmista juontuu tavalla tai toisella siitä, että globaali maailmantalous on suurelta osin hyväksikäyttötaloutta eli vaihdantasuhteita, joihin tasavertaisessa asemassa olevat toimijat eivät vapaaehtoisesti suostuisi, mikäli eivät tietäisi, kummalle puolelle vaihdantasuhdetta joutuvat.

Hyväksikäyttösuhteet olisivat harvinaisia, jos toimijat olisivat tasavertaisessa asemassa. Yhteiskunnallisen vallan hyvin epätasainen jakautuminen eli valtahierarkia tekee kuitenkin hyväksikäyttötalouden mahdolliseksi, kannustaa siihen, ja suorastaan pakottaa hyväksikäyttämään toisia.

Korhosen mukaan hyväksikäyttötaloudesta on päästävä eroon ennen kuin luonnon hyväksikäyttö johtaa sivilisaation edellytysten tuhoutumiseen tai vuosi vuodelta voimakkaammilla tekniikoilla käyty kilpailu ihmisten välillä riistäytyy hallinnasta.

Rajoja ei kuitenkaan kyetä pitämään, jos osa ihmisistä joutuu valitsemaan hyväksikäytetyksi tulemisen ja rajojen rikkomisen välillä. Rajojen asettaminen ja pitäminen vaatii yhteiskunnallisen vallan ja sen käyttämiseksi tarvittavien resurssien jakamista tasaisemmin.

Korhosen mukaan maailman rajoissa pysyvän kestävän maailman rakentaminen vaatii siis nykyistä reilumpaa ja demokraattisempaa resurssien jakoa.

Katso Korhosen luennon tallenne kokonaisuudessaan (24 minuuttia) säätiön YouTube-kanavalla.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter