Lasse Leipola

Lasse Leipola: Ihmisoikeuksien on oltava yritysvastuun keskiössä

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toukokuussa nuorille suunnatun Reilun siirtymän retriitin. Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola puhui tilaisuudessa yritysvastuun roolista reilussa siirtymässä. Leipolan esityksen voi nyt katsoa säätiön Youtube-kanavalta.

Leipola peräänkuuluttaa yrityksien ihmisoikeusperustaista päästövastuuta ja kertoo, kuinka vastuullisessa yritystoiminnassa otetaan huomioon ihmisoikeuksien toteutuminen koko arvoketjussa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ympäristötoimien ihmisoikeusriskit tunnistetaan, niihin puututaan ja niitä vähennetään tarvittaessa. Myös dialogi työntekijöiden ja sidosryhmien kanssa on tärkeää.

– Yrityksillä on oltava myös hyvät indikaattorit, joilla seurataan oman yritystoiminnan muutosta. On edellytettävä, että kumppanit esimerkiksi tuotantomaissa sitoutuvat edistämään reilua siirtymää.  Tuotantomaiden yhteiskuntia voi myös konkreettisesti tukea vahvistamalla ammattiliittotoimintaa ja lobbaamalla vihreän siirtymän puolesta.

Leipolan mukaan yrityksien ensisijainen vastuu on pitkällä tähtäimellä luopua päästöistä kokonaan koko arvoketjussa. Ennen kuin nollapäästöt saavutetaan, yritysten on kompensoitava päästöt. Kun päästöjä vähennetään, on se tärkeää tehdä tavalla, joka ei aiheuta haittaa ihmisoikeuksille. Yritykset tarvitsevat myös uusia liiketoimintamalleja, jotka vähentävät uustuotantoa.

Leipola nostaa päästöjen hinnoittelun yhdeksi tärkeimmistä keinoista, jolla vähennetään yritysten päästöjä. Globaali pohjoinen on vastuussa suurimmasta osasta päästöjä, mutta globaali etelä kantaa suurimman osan seurauksista sekä jo nyt että tulevaisuudessa. Kansainvälisen ilmastorahoituksen avulla tätä epätasa-arvoa voidaan tasoittaa.

Katso koko luento (27 minuuttia) säätiön Youtube-kanavalla.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter