Oras Tynkkynen: Ympäristön tila ja tarvittavat muutokset

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toukokuussa nuorille suunnatun Reilun siirtymän retriitin, jossa asiantuntijat pitivät oikeudenmukaiseen siirtymään liittyviä puheenvuoroja. Kansanedustaja Oras Tynkkynen puhui tilaisuudessa ympäristön tilasta ja siitä, mitä vaaditaan, jotta planeetta säilyy elinkelpoisena. Tynkkysen esityksen voi nyt katsoa säätiön Youtube-kanavalta.

Planeetan kantokyvyn rajat on monilta osin jo ylitetty ja ollaan monilta osin ylittämässä lähitulevaisuudessa. Syy on ihmisen toiminnan vaikutuksen lisääntyminen muun muassa vedenkulutuksen, energiankulutuksen, maankäytön ja päästöjen lisääntymisen muodossa. Yhdessä ne ovat johtaneet ekologiseen kestävyyskriisiin, jota voidaan kutsua myös polykriisiksi.

Hyvä uutinen Tynkkysen mukaan kuitenkin on, että ilmastokriisin ratkaisemiseksi on keinoja, ja niitä kehitetään jatkuvasti lisää. Ilmastokriisin ennaltaehkäiseminen on myös halvempaa kuin sen aiheuttamien tuhojen kanssa sinnitteleminen.

Tynkkysen mielestä ilmastokriisin ehkäisemisen este on ennen kaikkea poliittinen. Uudenkin hallituksen kokoamisneuvotteluissa keskusteltiin paljon siitä, miten paljon Suomen ilmastotoimia pitää heikentää, jotta hallitus saadaan muodostettua, siitä huolimatta, että Suomi on yksi edistyksellisimmistä valtioista ilmastokriisin ehkäisemisessä. Onneksi politiikkaa on helpompi muuttaa kuin luonnonlakeja, joten ilmastokriisi voidaan ratkaista.

Katso koko luento (30 minuuttia) ja keskustelu säätiön YouTube-kanavalla.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter