Podcast: Keskustelua yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, Osa 1: Poliittinen köyhyys

Miksi vähäosaiset eivät äänestä? Äänestävätkö ihmiset ”omia etujaan vastaan”? Onko kaikilla mahdollisuutta osallistua yhteiskuntaan ja päättää sen asioista? Kalevi Sorsa -säätiön uuden yhteiskunnallista eriarvoisuutta käsittelevän podcast-sarjan aloittaa keskustelu demokraattisen yhteiskunnan tilasta ja poliittisesta osattomuudesta.

Kalevi Sorsa -säätiön korkeakouluharjoittelija Riku Luostarin kanssa on studiossa filosofiantutkija, VTT Joonas S. Martikainen, joka argumentoi, että demokraattisissa yhteiskunnissa on tapahtunut ”salakavala kansalaisoikeuksien riisto”.

Martikainen on tutkinut filosofisesta näkökulmasta demokraattista osallistumattomuutta. Hänen mukaansa voidaan resurssiköyhyyden lisäksi puhua ”poliittisesta köyhyydestä” – osattomuudesta päätöksentekoon demokraattisessa yhteiskunnassa. Muodollisesti säilynyt demokraattinen hyvinvointivaltio on jättänyt ulkopuolelleen ihmisiä, joille yhteiskunta näyttäytyy mahdollisuuksien sijaan kontrollin ja ulossulkemisen paikkana. Kesto 57min.

Kuva: Wikimedia Commons.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter