Luentosali, jossa ihmisiä kuuntelemassa luentoa.

Tuuli Hirvilammi: Miten ekohyvinvointivaltio toteutetaan?

Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toukokuussa nuorille suunnatun Reilun siirtymän retriitin, jossa asiantuntijat pitivät oikeudenmukaiseen siirtymään liittyviä puheenvuoroja. Tampereen yliopiston ORSI-hankkeen yliopistotutkija Tuuli Hirvilammi puhui tilaisuudessa ekohyvinvointivaltiosta ja siitä, miten se toteutetaan. Hirvilammin esityksen voi nyt katsoa säätiön Youtube-kanavalta.

Ekologinen ulottuvuus on pitkään sivuutettu hyvinvointivaltiota koskevassa tutkimuksessa, mutta viime aikoina tutkimuksessa on viimein alettu kyseenalaistaa hyvinvointivaltion kasvuriippuvuutta ja etsiä sille kestävämpiä vaihtoehtoja.

Ekohyvinvointivaltio tuottaa hyvinvointia ympäristön kantokyvyn rajoissa. Jos halutaan sovittaa ihmisen toiminta planeetan rajoihin, on Hirvilammin mukaan pakko ottaa tosissaan se, että ihminen on osa luontoa ja että ekologisen kestävyyden tavoite on siksi ensisijainen suhteessa sosiaaliseen ja taloudelliseen. Tähän asti ekologista kestävyyttä on yritetty sovittaa talouden vaatimuksiin, mutta tämä on kestämätöntä. Asettamalla talouden etusijalle nakerramme hyvinvoinnin perustaa pitkällä tähtäimellä.

Luennossaan Hirvilammi käy läpi sitä, miten suomalainen hyvinvointivaltio voitaisiin sovittaa planeetan rajoihin oikeudenmukaisella tavalla. Katso koko luento (26 minuuttia) Youtube-kanavaltamme.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter