Punavihreää naisenergiaa eurovaaleissa

Sosiaalidemokraatit ovat hakeneet katkaisuhoitoa kannatuksensa laskuun, ennen kuin tauti käy krooniseksi. Yhdeksi lääkkeeksi on haikailtu äijäenergiaa, jota on toivottu löytyvän uudesta puheenjohtajasta, niin feministiksi kuin Antti Rinne julistautuukin.

Tosi äijillä on toki kanttia äänestää myös naisehdokkaita, mutta jonkinlaista korrelaatiota vaalikäyttäytymisestä voinee yhä lukea sukupuolen mukaan. Tarkempia analyyseja odotellessa asiaa sopii lähestyä sen kautta, kenelle äänet menivät Euroopan parlamentin vaaleissa.

SDP:stä läpi selviytyivät Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri, jotka molemmat kuittasivat lähes tuplapotin verrattuna listansa parhaaseen mieskollegaan. Yhteensä naisehdokkaat keräsivät 59,1 prosenttia kaikista sosiaalidemokraateille annetuista äänistä.

Kärkikaksari Merja Kyllönen ja Li Andersson veti vielä paremmin, niin että naisten kokonaissaalis nousi Vasemmistoliitolla huikeaan 86,7 prosenttiin. Se ylitti mennen tullen naisten puolueena pidetyt vihreät, jonka vastaava lukema ”jäi” 63,7:ään Heidi Hautalan johdolla.

Punavihreistä oikealle siirrytäänkin sitten ukkovaltaan. Alexander Stubb siivitti Kokoomuksessa miehet äänissä enemmistöön (56,1–43,9), vaikka europarlamenttiin hän saa puolueesta seurakseen pari naista. RKP:n genderbalanssi on samaa tasoa.

Keskustan MEPpikasvot taas pelastaa ex-pääministeri Anneli Jäätteenmäki, kun naisehdokkaat saivat vaatimattomasti 31,8 prosenttia listan äänistä. Perussuomalaiset puolestaan painivat pohjalla omalla kymmenluvullaan: vain 23,9 prosenttia heidän kannatuksestaan suuntautui naisille.

Yhtä huutaa, vaikka suomalaismeppien Brysselin kone on jo täynnä. Kristillisdemokraatit putosivat kyydistä kokonaan, mutta naisten äänisaalisosuus 88,1 prosenttia oli heillä Sari Essayahille keskittyen varmasti maailmanennätystasoa.

Valovoimaisten äänimagneettien merkitys korostuu Eurooppa-vaaleissa niin, että edellä esitetyistä luvuista ei kannata yleistää liian mahtipontisia selityksiä. Kärkikymmenys ehdokkaista sai lähes kaksi kolmannesta kaikista annetuista äänistä, eikä äänestysprosenttikaan ollut häävi.

Nyt nukkuneet ovat varmasti tärkein äänestäjäreservi joka puolueelle. Keitä he olivat ja kumpaa sukupuolta, siinä on arvokasta tietoa tulevien eduskuntavaalien kampanjastrategioiden suunnitteluun.

Silti SDP:ssä kannattaa pyöritellä myös yllä mainittuja jakaumia ajatuksen kanssa. Ylen uutisten ja Taloustutkimuksen tuoreimman mittauksen mukaan kannattajakunnasta karkaa nuoria, korkeasti koulutettuja, naisia, hyvätuloisia ja kaupunkilaisia.

Millä energialla nämä vuodot tilkitään?

Julkaistu kolumnina Demokraatissa 3.6.2014

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter