Pohjois-Makedoniassa tiukka vaalivoitto sosialidemokraateille

Pohjois-Makedonian sosialidemokraattinen puolue SDSM sai täpärän vaalivoiton nationalistisesta VMRO-DPMNE-puolueesta 15.7. järjestetyissä parlamenttivaaleissa. Kalevi Sorsa -säätiö tekee demokratiatyötä Pohjois-Makedoniassa osana demokratiatukihankettaan Länsi-Balkanilla ja seuraa samalla Länsi-Balkanin politiikkaa.

· Camilla Lohenoja

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter

Vaalitulos kielii kansan kahtiajakautuneisuudesta valtiossa, joka on paraikaa valmistautumassa EU-jäsenyysneuvottelujen alkamiseen. Vaalit olivat maassa ensimmäiset sen jälkeen, kun Makedonia lisäsi nimeensä ”Pohjois”-etumääreen. Nimimuutos, joka tehtiin NATO-jäsenyyden ja EU-jäsenyysneuvottelujen mahdollistamiseksi, herätti paljon kiistoja maassa ja luultavasti nosti VMRO-DPMNE:n kannatusta. Sosialidemokraattinen puolue sai 36 prosenttia äänistä eli 46 paikkaa 120-paikkaisesta parlamentista ja VMRO-DPMNE 35 prosenttia eli 44 paikkaa, mikä johtaa luultavasti pitkiin ja vaikeisiin hallitusneuvotteluihin. Etnisten albanialaisten puolueista DUI sai 10 prosenttia ja muut etnisten albanialaisten puolueet yhteensä 8 prosenttia. Äänestysprosentti vaaleissa oli 51 prosenttia.

Heinäkuun vaalit olivat ennenaikaiset vaalit, jotka alun perin suunniteltiin järjestettäviksi huhtikuussa. Silloinen pääministeri, SDSM-puolueen johtaja Zoran Zaev päätti hajottaa hallituksen pian sen jälkeen, kun Pohjois-Makedonian EU-jäsenyysneuvottelut kariutuivat toistamiseen. Koronaepidemian vuoksi vaaleja siirrettiin. Vaikka epidemiatilanne Pohjois-Makedoniassa alkoi huonontua merkittävästi kesällä, puolueiden johtajat päättivät silti järjestää vaalit heinäkuussa erityisjärjestelyin. Äänestyspaikkoja pidettiin kaksi tuntia pidempään auki kuin yleensä. Karanteenissa oleville oli järjestetty erillinen äänestyspäivä.

Vaalit sujuivat balkanilaisittain rauhallisesti. Ennakkotulosten saaminen viivästyi noin tunnilla, kun vaalikomitean sivut kaatuivat ennen tulosten julkistamista luultavasti hakkeroinnin vuoksi. Vaalien jälkeen osa etnisten albanialaisten puolueista osoittivat mieltään pääkaupunki Skopjen kaduilla esittäen, että suurin etnisten albanialaisten puolue DUI olisi painostanut äänestäjiä.

Pohjois-Makedonian vaalit ovat kansainvälisen International IDEAn mukaan tasolla 0,72 eli keskitasolla vaalien vapautta mitattaessa. Pohjois-Makedonian luku on selvästi parempi verrattuna ympäröiviin Balkanin maihin: Bosnia-Herzegovinassa vastaava luku on 0,64, Albaniassa 0,59, ja Serbiassa 0,53.

Kun hallitus saadaan joskus muodostettua, sen suuria haasteita ovat ainakin koronakriisin ratkaiseminen ja EU-jäsenyysneuvottelujen aloittaminen. Albanialainen DUI-puolue on vaa’ankieliasemassa, sillä sekä SDSM että VMRO-DPMNE tarvitsee sen tuekseen, jotta voi muodostaa enemmistöhallituksen – SDSM ja VMRO-DPMNE eivät mitä todennäköisimmin tee keskenään hallitusyhteistyötä.

Camilla Lohenoja koordinoi Kalevi Sorsa -säätiön hanketta ”Demokratian tukeminen Länsi-Balkanilla – kehitystä ja sillanrakennusta”. Sorsa-säätiö on tehnyt demokratiatyötä Pohjois-Makedoniassa vuodesta 2008 ja Albaniassa ja Bosnia-Herzegovinassa vuodesta 2019 Ulkoministeriön tuella. Sorsa-säätiön kumppanijärjestöt ovat Progres Institute Pohjois-Makedoniassa, Qemal Stafa Foundation Albaniassa ja Forum of Left Initiative Bosnia-Herzegovinassa. Lue lisää hankkeesta säätiön Demokratiatyö-sivuilta.

Jaa: Facebook · LinkedIn · Twitter